Categorieën
Marketing

De belangrijkste trend voor 2014

De snelheid van veranderingen neemt toe. Deze constatering werd voor het eerste gedaan in 2005 door Ray Kurzweil in zijn boek The Singularity Is Near. Steeds meer beginnen we te begrijpen wat dit eigenlijk betekent. Een van de medeoprichters van Singularity University (SU), Peter Diamandis, was onlangs in Nederland voor het event van de Nederlandse tak van SU en gaf daar een speech over dit onderwerp. Een van de meest scherpe voorbeelden over de exponentiële tijden waar we in leven was het verschil tussen 30 ‘normale stappen’ wat ons 30 meter verder wandelen en 30 exponentiële stappen waarmee we 26x rond de aarde wandelen!  Ook was hij te zien in Tegenlicht over dit onderwerp.

Het is dus helemaal niet de vraag wat de trends zijn in 2014 want het blijkt zinloos. Bedrijven groeien steeds sneller en consumenten gedrag veranderd sneller. Een organisatie die wil winnen moet gaan nadenken wat hun rol is in deze wereld en hoe ze slim en snel om kunnen gaan met deze versnellende verandering. Het adopteren van ‘agile’ methodieken op alle niveau’s en plekken van een organisatie lijken veel belangrijker dan het inspelen op de trends ‘instagram’ en ‘adverteren via facebook’. Dus echt snel en wendbaar worden als deel van het organisatie DNA.

Wat betekent het om echt agile te zijn? Als we de elementen uit het artikel van Nonaka geloven:

Ingebouwde instabiliteit: geef brede doelstellingen, vrijheid en een goede mate van druk om zo creativiteit te stimuleren.

Zelfsturende teams: geef autonomie, laat ze barrieres doorbreken, organiseer voor kruisbestuiving.

Overlappende fases: snelheid wordt ontwikkeld door dingen tegelijk te doen en concrete (deel)producten zo snel mogelijk af te maken.

Multilearning: leren op meerdere niveau’s (individu, groep en organisatie) en functies tegelijk.

Subtiele controle: de teams werken zelfstandig maar moeten wel on track blijven en niet verzanden in chaos

Kennis overdragen: leren binnen het team is super maar deze kennis wil je ook overdragen buiten de organisatie voor maximaal resultaat

Dus de vraag is niet welke trends jouw organisatie gaat overnemen maar hoe gaat jouw organisatie met toenemende snelheid van verandering om. Deze vraag is net zo relevant voor online marketing als voor de hele organisatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.