Categorieën
Marketing

Showrooming: vriend of vijand?

Vorige week had ik een gesprekje met een collega. Wij hadden het daar, zonder dat ik het wist, over een vorm van showrooming. Een consument stapt een winkel binnen, googled het product in het schap, gaat op zoek naar de goedkoopste prijs en loopt waarschijnlijk weg uit de winkel om het product elders of online te kopen. Nu las ik van het weekend een artikel in Harvard Business Review over showrooming & reverse showrooming ging en in het bijzonder hoe Pinterest bijdraagt om mensen in winkel te krijgen. Reverse showrooming is wanneer consumenten online op zoek gaan naar producten en deze in de winkel kopen.

De vorm van showrooming waar mijn collega en ik het over hadden is een interessante kans voor marketeers. Het is, volgens mij, helemaal niet erg dat consumenten in de winkel jouw artikelen op zoeken en wellicht dit artikel online kopen. Wanneer ze het artikel online vinden en bijvoorbeeld zien dat het online of in een andere winkel aan de andere kant van de stad 2 euro goedkoper is, dan kan deze klant een keuze maken of de reis of het feit dat je het artikel niet gelijk in jouw handen hebt 2 euro waard is. Daarnaast kan het zo zijn dat de online verkoop wellicht bij een online winkel plaats vindt van de winkel waar de consument op dat moment in staat ;-). Om dit laatste voor elkaar te krijgen kan de winkelier promoten in de winkel om naar een  online winkel te gaan, die bij dezelfde keten hoort zodat de klant niet verloren is.

Een andere reden om online het product op te zoeken waneer je als klant in de winkel staat kan zijn om gewoon meer informatie te vergaren over het product of om te kijken welke features er nog meer zijn. Dit zijn ideale momenten en kansen om de de klant niet alleen dichter bij een verkoop te brengen maar ook om bijvoorbeeld een duurder product te verkopen. Wanneer een winkel echt de klant centraal stelt is het dus een must om dit gedrag van klanten te ondersteunen door goede wifi connecties en klanten te helpen om het product online te vinden door QR codes op het schap.

Wat vind jij?

Één reactie op “Showrooming: vriend of vijand?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.