Categorieën
CDJ Content Management Marketing

Het verschil tussen Marketing Automation en Behavioral Targetting

Wat is nu het verschil tussen Marketing Automation en (Behavioral) Tagetting? Die vraag popte onlangs bij mij op en aangezien Google niet direct het juiste antwoord gaf ben ik er in gedoken. Om maar eens te beginnen met wat is Marketing Automation en wat is Behavioral Tagetting?

Marketing Automation is een (meestal) een stuk software waarmee marketing afdelingen herhalende taken kunnen automatiseren (bron: wikipedia). Maar dat is nog weinig verassend 😉 Het is vooral een manier om middels email en social media met op individuele klanten gerichte content en aanbiedingen deze klanten van de bovenkant van de marketing funnel naar een (herhaal) aankoop te bewegen. Het is voor mij daarmee een belangrijk signaal dat marketing & sales mede door online veel nadrukkelijker en sneller in elkaar overvloeien. Bij Marketingfacts kan je meer lezen over dit concept. Belangrijke kenmerken zijn opbouwen van profielen (CRM), opzetten van gerichte content en aanbiedingen, gebaseerd op de (verschillende) customer decision journey(s).

Behavioral Targetting is ook (meestal) een stuk software waarmee online marketeers de effectiviteit van hun websites verhogen door geautomatiseerd de content aan te passen aan het gedrag van de individuele bezoeker (bron: wikipedia). Op basis van een match van de bezoeker wordt bepaald in welke doelgroep deze thuis hoort om zo relevantere content (bijvoorbeeld producten of aanbiedingen) aan te bieden. Daarnaast spelen meestal tijd van het bezoek, de locatie van de bezoeker en het klik-gedrag een rol. Klik-gedrag betekent in deze het gedrag op de site die behavioral targetting toepast maar ook voorafgaande sites (affiliates, zoekmachines, ads, etc). De tooling probeert te voorspellen wie de bezoeker is, naar welk product hij op zoek is en waar hij in de Customer Decision Jouney zit. de Op Webanalisten kan je meer informatie vinden. Belangrijke kenmerken zijn: opbouwen van profielen op basis van bezoekersgedrag, bepalen van de juiste content en aanbiedingen voor de juiste bezoekers, gebaseerd op de Customer Decision Jouney.

Ok, wat zijn de verschillen? Deze zijn niet zo groot. De doelstellingen zijn hetzelfde namelijk de effectiviteit van marketing mix verhogen door deze op individuen te richten op basis van het gedrag op het relevante moment in de Customer Journey. Beide bouwen profielen op op basis van gedrag en proberen het individu te matchen aan het profiel. Het grote verschil is dat Marketing Automation directe kanalen inzet zoals email en social media en dat Behavioral Targetting de website gebruikt als kanaal. Behavioral Tagetting speelt op een eerder moment in de CDJ wanneer een bezoeker van de site nog niet bekend. Marketing Automation speelt wat verder op wanneer de bezoeker zich zelf bekend heeft gemaakt of reeds een klant is. Beide zijn technische ‘engines’ die werk uit handen nemen van de marketeer.

Bij mij roept dit gelijk de vraag op wat er mogelijk zou zijn wanneer je deze twee aan elkaar kan gaan koppelen. Wanneer het profiel van de website gekoppeld kan worden aan het profiel voor Marketing Automation kunnen beide profielen verbeterd. Wanneer beide engines samenwerken wordt de effectiviteit van beide verhoogd.

Één reactie op “Het verschil tussen Marketing Automation en Behavioral Targetting”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.