Categorieën
Marketing Marketing Analytics

Marktonderzoek met Google Trends

Google Trends is in beweging en die beweging gaat Marketeers helpen. Weten wat er speelt en weten wat uw klanten zoeken is belangrijke informatie voor uw merk en marketingmix. In Google Think staat een mooi artikel hierover. Ik heb gelijk maar even de proef op de som genomen en wat testjes gedaan. Op zoek naar de interesse naar ‘wijn’ dus:

wijn sinds 2004
bron: http://www.google.com/trends/explore#q=wijn&geo=NL&cmpt=geo

Wat je gelijk ziet is dat het aantal zoekopdrachten voor wijn jaarlijks in de maand december het hoogste is. In deze maand zijn mensen op zoek naar wijn als begeleider van de vele diners van in die maand. Wat je ook ziet is dat wijn als onderwerp meer gezocht wordt, kennelijk neemt de interesse in wijn in Nederland toe. Wanneer je wat meer inzoomt dan zie je het volgende beeld.

trends afgelopen 3 maanden
bron: http://www.google.com/trends/explore#q=wijn&geo=NL&date=today%203-m&cmpt=geo

De pieken zijn op een uitzondering na allemaal zaterdagen. Kennelijk is zaterdag de dag om op zoek te gaan naar wijn. En hier wordt het interessant, is men op zoek naar wijn om te gaan kopen of is men op zoek naar de wijn die op dat moment op tafel staat? Op dit moment is het via Google Trends niet mogelijk om te kijken naar het moment van zoeken zodat je kan uitzoeken of mensen ’s ochtends zoeken naar wijn om te kopen of ’s avonds zoeken naar wijn.

Vervolgens kan je ook nog inspelen op gerelateerde zoekwoorden en de snelste stijgers of de geografische spreiding van de mensen die zoeken.

gerelateerde zoekopdrachten
bron: http://www.google.com/trends/explore#q=wijn&geo=NL&date=today%2012-m&cmpt=geo

Hieruit maak ik op dat men een lichte voorkeur heeft voor rode wijn, dat men wellicht eerder naar wijn zoekt om te kopen. Albert Heijn lijkt het als wijnwinkel het beste te doen maar Lidl is in opkomst. Calorieën zijn in opkomst (drie keer in de top zeven) dus men wil graag weten wat impact van wijn drinken op de lijn is ;-). En kennelijk is het ‘in’ om zelf wijn te maken!

Ja kan ook twee zoekopdrachten naast elkaar zetten om zo verschillen te kunnen verklaren.

rode versus witte wijn
bron: http://www.google.com/trends/explore#q=rode%20wijn%2C%20witte%20wijn&cmpt=q

Aan bovenstaande grafiek kan je zien dat het zoeken in december voornamelijk naar rode wijn is en dat het in de zomermaanden bijna gelijk loopt wat logisch is gezien een normaal consumptie patroon. Beide lijnen laten een redelijk gelijklopende groei zien dus de interesse naar beide soorten wijn stijgt allebei.

Kortom een goede hulpmiddel om op basis van actuele data direct actie te ondernemen of verder onderzoek te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.