Categorieën
Marketing

SCRUM gebruiken in de communicatie wereld

Vandaag bladerde ik door het krantje van Managementboek.nl en daar viel mijn oog op een boek van Prof. dr. Betteke van Ruler. Het boek heet De Reflectieve Communicatie SCRUM. Op dit moment ben ik ook bezig met een communicatie project bij een grote communicatie afdeling. Daar zijn we bezig om middels SCRUM als ontwikkel methodiek een aantal nieuwe websites te maken. Wat mooi om te zien is dat deze aanpak mensen enthousiast maakt door de snelle manier van werken, de flexibiliteit en vooral het resultaat.

Vooropgesteld: ik heb het boek niet gelezen. Maar wat kenmerkend voor SCRUM is dat men dit gelijk associeert met ICT projecten. Daar wordt het ook vaak gebruikt maar dat is niet de oorsprong. Deze voert terug naar een artikel van Nonaka en Takeuchi (Hitotsubashi University in Tokyo) uit 1986 in Harvard Business Review over nieuwe manieren van product ontwikkeling. Daarin wordt de basis gelegd voor de aanpak die wij vandaag kennen als SCRUM en, en dit is belangrijk, niet toegespitst op ICT projecten maar op productontwikkeling.

Wat ik zie is dat deze aanpak past bij de essentie van Marketing afdelingen. Werken met een hoge snelheid, multi-disciplinaire teams, flexibel om bij te kunnen sturen, kleine stapjes, keuzes maken en continu blijven leren en versnellen. SCRUM probeert deze aanpak te structureren zodat succes geen toevalstreffer is maar de uitkomst van een geolied proces. Gezien het belang van Marketing voor het succes van organisaties, althans naar mijn mening ;-), is het essentieel om succes te kunnen beïnvloeden.

Conclusie: ik ben wel benieuwd naar het boek aangezien het past bij mijn activiteiten van deze periode. Nu nog tijd vinden om het te kopen en lezen 😉

2 reacties op “SCRUM gebruiken in de communicatie wereld”

Beste Robbert,

Interessant dat je opmerkt dat de scrum aanpak goed kan werken bij marketing activiteiten. Toevallig heb ik een e-book over Agile Marketing, kan je dat eens toesturen.

Groet, Gidion

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.