Categorie├źn
Geen categorie

De persona’s van de nieuwe CIO

In een blogpost op Harvard Business Review legt Ray Wang uit dat de “nieuwe” CIO bestaat uit vier persona’s”

  • De traditionele Chief “Infrastructure” Officer houdt zich bezig met de technische infrastructuur. Thema’s op dit moment zijn virtualisatie en cloud computing.
  • De Chief “Integration” Office houdt zich bezig met het integreren van de interne en externe technologie ecosystemen.
  • De Chief “Intelligence” Officer richt zich op de vraag hoe waardevolle inzichten de business meer slagkracht kan geven. Belangrijk thema voor deze persona is het brengen van de juiste informatie bij de juiste medewerker op het juiste moment via de juiste interface.
  • De laatste is de Chief “Innovation” Officer, welke voor nieuwe technologie moet zorgen. Dit persona is extern gericht op redeneert vanuit de business.

Zo wordt nog maar eens duidelijk op hoeveel borden een CIO aan het schaken is. Ik kan mij voorstellen dat voor menig CIO het een uitdaging is om zijn werk zoveel mogelijk te verplaatsen infrastructuur naar innovatie.

Vanuit Enterprise Information Management (EIM) ligt de nadruk voor de CIO primair op zijn Intelligence rol. Het bekijken van informatie vanuit een organisatie-breed perspectief om de “intelligentie” van de organisatie te verhogen is een van de speerpunten van EIM. Hierbij gaat het om “information metabolism”, het efficient gebruik van informatie om waarde toe te voegen. Relevante informatie is er immers genoeg voor de organisatie en haar medewerkers maar de processen om informatie efficient te verzamelen, te filteren en aan te bieden ontbreken vaak.

Echter kan een CIO dit niet alleen. Wanneer je kijkt het toevoegen van waarde door informatie dan kan een CIO zorgen voor het beschikbaar en toegankelijk maken van informatie. Middels technologie kan een CIO zelfs ervoor zorgen dat medewerkers zoveel mogelijk relevante informatie aangeboden krijgen. Relevantie wordt echter ook bepaald door het individu. Daarnaast zal het individu informatie interpreteren en toepassen. Om dit te bewerkstelligen zal de CIO hulp in roepen van de HRM manager om samen de laatste stappen te zetten om het rendement op informatie te verhogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.