Categorieën
Uncategorized

Waarom het nieuwe werken zo inderdaad niet werkt

Vandaag werd ik door mijn gewaardeerde concullega Mark van Meerbeek geattendeerd op het artikel ‘Waarom het nieuwe werken niet werkt‘ van Peter van Lonkhuyzen. En inderdaad wanneer iemand op deze manier naar HNW kijkt gaat het bij geen enkele organisatie werken. Peter geeft 10 mythes en ik probeer in deze post duidelijk te maken waarom het zo niet werkt en hoe het wel kan werken

# 1. Het nieuwe werken is: efficiënt werken
De balans tussen werk en prive is inderdaad een heftig struikelblok. Wanneer je zelf kan kiezen blijkt dat sommigen veel meer gaan werken en dat daardoor het gezinsleven hieronder lijdt. Trainingen en gesprekken, leren door vallen en opstaan kunnen hier echter prima voor zorgen dat ‘de werknemer’ hiermee om kan gaan. Werktijden zijn afgestemd op bijvoorbeeld openingstijden van winkels, creches en spitsmomenten in het OV. Recent onderzoek toont aan dat hier beweging in zit maar dat dit erg moeizaam gaat. Een ex-collega van mij was daar heel duidelijk in: wij spreken een aantal uren af waarvoor ik jou betaal, jij regelt wanneer je deze uren maakt. Kortom een gedeelde verantwoordelijkheid dus!

# 2. Het nieuwe werken is: beter communiceren
Iedereen heeft andere voorkeuren voor communicatie dus daarin maakt iedereen een andere keuze. Het is duidelijk dat zichtbaarheid een andere lading zal gaan krijgen in de toekomst. Communiceren op kantoor heeft heel veel voordelen. HNW gaat niet over thuiswerken maar het werk zo goed mogelijk faciliteren. Dus ook het werk op kantoor! Het artikel in MT had ik nooit gelezen wanneer ik niet via twitter hierop geattendeerd werd.

# 3. Het nieuwe werken is: ­beter samenwerken
Samenwerken wordt gezien als heilig maar voor sommige onderdelen van werk speelt samenwerken helemaal geen rol. Samenwerken in geografisch verspreide teams is makkelijker en goedkoper geworden door tools zoals Skype en Google Docs bijvoorbeeld.

# 4. Het nieuwe werken is: meer tot stand brengen
Productiviteit is een lastig meetbaar concept, vele factoren zijn hiervoor van belang. Wederom is het aantal ‘contact’ uren van groot belang maar HNW gaat hier ook vanuit! Theo Rinsema, directeur Microsoft NL, heeft het niet voor niets over het fysieke minimum en het virtuele maximum. Hoeveel uren dit fysieke maximum is, is een grote onbekende maar het zal per persoon en het soort werk wat iemand doet verschillend zijn. Maar goed deze blogpost was nooit ontstaan zonder twitter, voor sommige een digitale, asynchrone, koffiemachine. De ’twitter’ koffiemachine is ook een stuk groter met veel meer mensen en ideeën die langskomen. Op deze manier organiseer ik in mijn geval ‘serendipity’, de toevalligheid van nieuwe ideeën en bron van innovatie.

# 5. Het nieuwe werken is: ­jezelf meer ontwikkelen
helemaal mee eens dat te veel vrijheid en gebrek aan aanwijzingen om een klus te klaren tot verminderd leren leiden. Dit is een grote valkuil. Vrijheid kent ook in HNW grenzen namelijk de grenzen van de organisatie en haar strategie. Het gebrek aan aanwijzingen zal iedereen zelf moeten organiseren of duidelijk opgevangen worden door collegae.

# 6. Het nieuwe werken is: ­sturen op output
Dit thema is een onderdeel van HNW maar is op zichzelf veel ouder. Harde targets en coachen gaan juist samen. Wanneer je geen idee hebt wat je moet bereiken in je dagelijks werk is het ook onmogelijk om gecoacht te worden. Onduidelijkheid van organisatiedoelen en strategie is een gebrek aan leiderschap in algemene zin.

# 7. Het nieuwe werken is: voor iedereen
Dt klopt en heeft voor iedereen een andere invulling afhankelijk van persoonlijkheid en werk wat je doet. HNW is een concept wat kijkt naar het werk van mensen en zorgt voor een optimale ondersteuning in de fysieke omgeving en wat betreft technologie.

# 8. Het nieuwe werken is: ­altijd, overal, met elk device
HNW kan betekenen dat je altijd en overal bepaalde onderdelen van je werk kan doen ondersteund door het juiste tool. Dus thuis geconcentreerd werken aan een rapport op een thuis PC, onderweg naar kantoor in de trein met een iPad je mail wegwerken en op kantoor eerst in een geluidsarme omgeving een aantal telefoontjes doen naar klanten.

# 9. Het nieuwe werken is: ­verantwoord werken
Hier lees ik ook de keuze in voor het OV in plaats van de auto. Maar de afwisseling van werkomgevingen zorgt er ook voor dat men verantwoord kan werken. Inderdaad is het niet goed om 8 uur achter elkaar op de bank te hangen met een iPad maar ik ken weinig werk waar dat relevant is.

# 10. Het nieuwe werken is: prettig werken
Voor mij persoonlijk is kantoor juist de beste plek om te werken. Soms start ik thuis de dag om iets later naar kantoor te gaan om wat voor reden dan ook. Op kantoor ontmoet ik mijn collegae en kan ik met hun sparren over vraagstukken. Door flexibiliteit ben ik in staat om deze keuzes te maken. Nogmaals thuiswerken is geen HNW, afstemming op het werk en de mens wel. Voor mij is kantoor erg belangrijk maar de flexibiliteit om te kunnen werken waar dat gegeven mijn baan nodig is ook.

Het is misschien niet duidelijk of productiviteit is gestegen of afgenomen door HNW, wellicht was productiviteit ceteris paribus zonder HNW wel afgenomen met 20%. We zullen het nooit te weten komen. Ik denk dat HNW weldegelijk een antwoord is op het vraagstuk van productiviteit. Hoe het effect van HNW meetbaar te maken is een goede vraag voor echte wetenschappers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.